ARCHITECTURE

The new building for BIOTOPIA will be positioned at the northern wing of Nymphenburg Palace, adjacent to the Museum Man and Nature. Currently, a former structure of the Ludwig-Maximilians-University is situated there: A plain building dating back to the 60s, which is not suited to house a museum and which is not under monument protection.
THE TASK: TO COMPLEMENT THE PALACE ENSEMBLE THOUGHTFULLY WHILE RENDERING THE MUSEUM AND ITS INTERNATIONAL RELEVANCE VISIBLE.
Current museum building: Museum Man and Nature
This section is renovated according to monument protection regulations. It then accommodates the museum work shops and administration offices.
NEW BUILDING
The new building replaces the current structure dating back to the post-war era. It will then house the exhibition and event areas.
More Space
In total, the new museum's area will comprise 12,800sqm. The exhibition area triples from 2,500sqm in the Museum Man and Nature to 7,000sqm in BIOTOPIA.
  • Current museum building: Museum Man and Nature
    This section is renovated according to monument protection regulations. It then accommodates the museum work shops and administration offices.
  • NEW BUILDING
    The new building replaces the current structure dating back to the post-war era. It will then house the exhibition and event areas.
  • More Space
    In total, the new museum's area will comprise 12,800sqm. The exhibition area triples from 2,500sqm in the Museum Man and Nature to 7,000sqm in BIOTOPIA.
COMPETITION DESIGN
As of 2014
The image shows the winning design of the architectural competition 2013/14, which was won by the prestigious Berlin-based office Staab Architekten. The new building replaces the current structure from the 1960s.
WHO IS INVOLVED?
In 2013/14, the Free State of Bavaria conducted an architectural competition in close consultation with the City of Munich and the responsible district committee. The Bavarian State Office for the Preservation of Historical Monuments and the Bavarian Palace Department closely monitored requirements regarding monument protection during the competition proceeding. Said institutions continue to be actively involved in the development process.
WHAT DID THE COMPETITION DESIGN DEPICT?
The competition design (2014) initially determined the basic architectural parameters. What has followed afterwards is a process of several years during which layouts and facades are developed further in coordination with all parties.

September 2017: The architectural plans reach their first state of development.

BUILDING HEIGHT
The new building continues the historically designated height difference between the buildings of the palace complex and the adjoining sections. It adopts the overall dimensions as well as the ridge and the eave of its predecessor.
Segmentation and Colour
The segmentation and colours of the historical annexes feature whitewashed plastered facades with yellow plaster frames. Staab Architekten seize the concept and translate it into a contemporary facade in harmony with the Palace ensemble.
  • BUILDING HEIGHT
    The new building continues the historically designated height difference between the buildings of the palace complex and the adjoining sections. It adopts the overall dimensions as well as the ridge and the eave of its predecessor.
  • Segmentation and Colour
    The segmentation and colours of the historical annexes feature whitewashed plastered facades with yellow plaster frames. Staab Architekten seize the concept and translate it into a contemporary facade in harmony with the Palace ensemble.
PALACE CIRCLE PREVIEW
As of 2017
The outside appearance is of particular importance regarding the museum's integration into the historic Palace ensemble. On the one hand, the facade ensures the new building's harmonious affiliation to the unique baroque ensemble of Nymphenburg Palace. On the other hand, its task is also to render the museum visible and to welcome visitors.
WHAT HAS BEEN REFINED?
During the ongoing development of the 2014 design, Staab Architekten have specified subjects like the segmentation and rhythm as well as the materiality and color of the facade. Beyond that, they have refined the structure and materiality of the roofing. The plannings particularly emphasize the monument protection specifications and the notes of the Bavarian State Office for the Preservation of Historical Monuments.
JOSEPH EFFNER
Staab Architekten build on the visions of Nymphenburg Palace's architect Joseph Effner (1687 - 1745). Around 1715, he designed an overall plan for the Palace, which comprises building heights, segmentation and colours.

A matter of particular interest to the public: The refinement of the facade and the roofing.

Main entrance to the Museum
The archway at the small face of the building serves as the main entrance to BIOTOPIA, leading into the museum via the museum courtyard.
Floor Segmentation
A distinct rhythm for the windows and the relievo of the facade creates a segmentation which visually separates the ground floor from the upper floor.
Window openings
Generous window openings on the ground floor structure the facade rhythmically. More windows are planned on the upper floor.
Roof
The mineral ceramic roofing is adjusted to the neighbouring roof areas of the Palace.
  • Main entrance to the Museum
    The archway at the small face of the building serves as the main entrance to BIOTOPIA, leading into the museum via the museum courtyard.
  • Floor Segmentation
    A distinct rhythm for the windows and the relievo of the facade creates a segmentation which visually separates the ground floor from the upper floor.
  • Window openings
    Generous window openings on the ground floor structure the facade rhythmically. More windows are planned on the upper floor.
  • Roof
    The mineral ceramic roofing is adjusted to the neighbouring roof areas of the Palace.
MARIA-WARD-STRASSE PREVIEW
As of 2017
The new museum building is typologically oriented towards its southern counterpart in the Palace complex, the Schwaige building.

Now, the new building's facade more explicitly captures the colours and segmentation of the historic Palace annexes. At the current stage, a plasterlike, mineral facade surface in a bright hue leans against the plastered white annexes. Based on the historic plaster frames, the window openings on the ground floor are girded yellow.

The inner courtyard foregrounds the museum.

Archway
The archways on the opposite small faces of the building create a passageway from the Maria-Ward-Straße to the Munich Botanical Garden, taking up a historic theme of the Palace.
INNER COURTYARD
The inner courtyard is a pre- and outside area, where BIOTOPIA can teaser the museum experience.
DOORWAY TO THE PERMANENT EXHIBITION
The central doorway to the permanent exhibition is located in the inner courtyard.
GLAZING
Staab Architekten use the inner courtyard to foreground the museum experience with a generous glazing.
  • Archway
    The archways on the opposite small faces of the building create a passageway from the Maria-Ward-Straße to the Munich Botanical Garden, taking up a historic theme of the Palace.
  • INNER COURTYARD
    The inner courtyard is a pre- and outside area, where BIOTOPIA can teaser the museum experience.
  • DOORWAY TO THE PERMANENT EXHIBITION
    The central doorway to the permanent exhibition is located in the inner courtyard.
  • GLAZING
    Staab Architekten use the inner courtyard to foreground the museum experience with a generous glazing.
INNER COURTYARD
As of 2017
The museum's main entrance is located in the courtyard. Here, the museum addresses its visitors, using introductory exhibits and a long glass facade and providing first glimpses into the exhibition. A café in completes the services offered. The design of the courtyard itself is merely a placeholder at the moment: The courtyard's materiality including flooring, plantings, sculptures and more is still in development.

IMAGE CREDIT
All images: © Staab Architekten

NEUE ADRESSE / NEW ADDRESS!

BIOTOPIA –
Naturkundemuseum Bayern
Botanisches Institut
Menzinger Str. 67
80638 München, Germany

Phone: +49 (0)89 178 61-422
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

© BIOTOPIA - Naturkundemuseum Bayern 2019

BIOTOPIA Newsletter

News

We are looking for installations, workshops, public experiments, immersive experiences, performances and participatory formats by scientists, artists, performers and designers for our upcoming BIOTOPIA Festival SENSE.

Continue Reading

Deadline October 27: We are looking for a full-time Communications Manager (maternity leave cover). German language proficiency required - apply now!

Go to Job Posting

For the last time, Museum Mensch und Natur welcomes you for the Munich Museum Night - and BIOTOPIA will be there also!

Continue reading

We're moving! Starting September 09th, 2019 our office will be located at the following address: Dienstgebäude Botanisches Institut | Menzingerstr. 67 | 80638 München. New phone number: +49 (0)89 / 178 61-422

contact information

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

E-Mail

Do you have questions or need further information? Do not hesitate to get in touch with the BIOTOPIA team and the Förderkreis BIOTOPIA.

Get in touch